Szanowni Państwo,
Serdecznie zapraszamy na stronę „Konina. Poznaj ten smak”.
Nasza witryna internetowa towarzyszy działaniom promocyjnym finansowanym z Funduszy Promocji Mięsa Końskiego. Głównym celem kampanii jest propagowanie idei zdrowego żywienia właśnie w oparciu o ten gatunek mięsa. Z uwagi na to, że konina w Polsce jest ciągle mało rozpoznawalna, a co za tym idzie słabo obecna w podstawowym menu i że niekiedy mamy do czynienia ze sprzecznymi, nie raz nieprawdziwymi i krzywdzącymi opiniami, dlatego właśnie poprzez promocję próbujemy przekonać rzesze konsumentów, że jest to mięso szczególne! Bardzo wartościowe, obfite w witaminy, wyskobiałkowe i jednocześnie niskokaloryczne. Jest więc nadzwyczaj przydatne dla organizmu ludzkiego, sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji, a dla osób dotkniętych przewlekłymi schorzeniami układu pokarmowego i układu krążenia, chorobami krwi czy przypadłościami onkologicznymi jest wręcz pożądane.
Mięso końskie i jego przetwory powinny być także obecne w diecie tych spośród Państwa, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę.
Nie sposób w naszych rozważaniach pominąć jednej z najważniejszych zalet koniny: jej niepowtarzalnego smaku. I tu staramy wyjaśnić się nieporozumienia jakie funkcjonują w świadomości przeciętnego konsumenta. Dobrze przyrządzone i dobrze przyprawione jest wyborne!
A wątpliwości można skwitować tylko poglądem najznakomitszych kucharzy, którzy potwierdzą jednogłośnie: nie ma nic bardziej wyśmienitego niż tatar z koniny i końskie steki! A znają ten smak na europejskich salony, we Włoszech, Francji, w Niemczech i Hiszpanii, gdzie ten właśnie gatunek mięsa uchodzi za najbardziej delikatny i smakowity pośród innych i którego spożycie w procentach sięga najwyższego poziomu.
Zatem, Szanowni Państwo, walorów koniny mnóstwo, tylko nie wszyscy o nich wiedzą i nie wszyscy zdają sobie sprawę jak pożyteczne dla naszego ustroju wewnętrznego i zdrowia może być spożywanie tego właśnie gatunku mięsa i ile przyjemności smakowych może ono nieść dla naszego podniebienia.
Zapraszamy więc Państwa raz jeszcze na tę wędrówkę kulinarną i dietetyczną, polecając szczególnie bardzo interesujący reportaż przygotowany dla telewizji publicznej, a załączony do niniejszej strony, a prawdziwych smakoszy zachęcamy do odsłonięcia zakładek z przepisami na potrawy z mięsa końskiego.
Na naszej stronie odnajdziecie też wiele cennych informacji na temat tradycji spożywania mięsa końskiego w Polsce i na świecie, ale też sporo wiadomości o jego wartościach odżywczych i zalet zdrowotnych. Tu pozwolimy sobie złożyć serdeczne podziękowania autorom publikacji: „Konina na polskim stole” p.p. Tadeuszowi Barowiczowi i Władysławowi Brejcie, za udostępnienie obszernych fragmentów swego wydawnictwa na potrzeby naszej witryny.
Szanowni Państwo, konina jest fajna! O czym zapewniają Was, w imieniu zespołu organizacyjnego i twórców Akcji „Konina. Poznaj ten smak”
Jacek Marcinkowski i Andrzej Łyszyk